marți, 19 ianuarie 2021

Motive pentru care oamenii isi doresc copii - analiza masculina?!

Impreuna cu partenera mea avem de o luuuuunga perioada de timp o « discutie » cat se poate de serioasa legat de potentialul unui al treilea membru al familiei, discutie este putin spus de fapt, este mult mai avansata situatia. Avand subiectul in fata ochilor m-am intrebat zilele astea care ar putea sa fie motivatia pentru care ti-ai dori un astfel de lucru, o motivatie logica, obiectiva .  

Trecand peste intamplarea de a face un copil accidental ajungi la un moment dat in viata cand constati ca iti doresti un copil...sau poate nu. In cazul de fata te intrebi de ce ti-a putea dori sa dai nastere unei fiinte care sa iti poarte mai departe trasaturile, care sa perpetueze alterate calitatile si defectele arborelui tau.

Probabil ca cel mai important motiv este instinctul animalic dar asta nu este un motiv constient este o reactie naturala iar instinctul matern este predominant, nu am auzit vorbindu-se de omologul patern decat poate dupa ce s-a nascut subiectul.

Mai este si tendinta sociala in discutie, genul acela de presiune si sfat sa fii in randul lumii, proasta motivatie daca ma intrebati pe mine dar real vorbind destul de intalnita. Nu prea tine nici asta de motiv constient ci mai degraba de reactie a limitarii din noi.

In mix poate sa intre si egoismul de genul sprijiniului la batranete sau lipsa de ocupatie intr-un anumit moment al vietii in care simti ca ti-ai atins potentialul, dar intreabarea este de ce ai crede ca urmatorul pas logic este procreerea. Un alt tip de egoism este cel al sudarii unei relatii ce nu functioneaza corect dar toate sunt fatasmagorii fara nici o legatura cu realitatea naturala.

Documentarea mea nu se bazeaza pe studii psihologice, nici pe departe, dar pot fii alte motive la baza dorintei de a avea un copil desi nu pot imagina o persoana care sa isi doreasca acest lucru pentru a avea contact cu minunea inocentei sub forma perfecta pe care il reprezinta o fiinta inainte sa fie alterata de frici, influente si societate. Oricum suna mai degraba a experiment decat a motivatie.

Formarea si reformarea personala, ca parinte si om, in contact cu dragostea, incredearea si admiratia pura pot fi un motiv dar sa fim seriosi, cine naiba gandeste asa in astfel de momente.

La necesitatea de a face un copil mai apare o presiune interioara, de data aceasta foarte logica si plauzibila, aceea a naturii care odata cu trecerea timpului modifica organismul uman si face dificila sarcina despre care vorbim. Totusi, motivatia este cat se poate de reala dar este déjà pasul doi si nu explica pasul unu : de ce ti-ai dorit de la inceput un copil ?

Concluzie : natura isi cere drepturile iar motivatia la radacina nu pare a fi una constienta ci porneste pur si simplu doar din instinct. Toate celelalte argumente de mai sus vin sa convinga spre decizia care finalmente se traduce intr-o aventura din care nu prea stie nimeni cum si unde iese.

PS : La o cautare extrem de simpla pe internet veti gasi 1 milion de articole neinteresante sau despre cum sa nu faci copii si nu vorbesc aici évident despre metode contraceptive.

Niciun comentariu: