miercuri, 29 iunie 2022

RISIPA!!!

Zilele astea industria auto este in stagnare, poate chiar in declin.

Industria auto este un exemplu de risipa prin supraconsum. Autoturismul este un bun de mari dimensiuni care a ajuns sa fie consumat aproape ca un telefon, este un bun care consuma resurse uriase in productie. Este un bun care produce pe tot parcursul ciclului de viata, de la materii prime pana la reciclare, sau mai degraba nereciclare, produce poluare enorma. Industria auto ne distruge planeta, ne distruge craca de sub picioare in numele mandriei personale. Automobilul nu mai este de mult o necesitate, a devenit un obiect la moda, a devenit exemplul vanitatii noastre.  

Este de ajuns sa te uiti site-ul acesta sau pe orice alt site auto sa vezi rapiditatea cu care sunt dezvoltate, fabricate si vandute enorm de multe automobile in fiecare minut.  

Mercedes, BMW, Audi, Renault, Jeep, Honda, fiecare produce 10-30-70  de modele pe care le innoieste prin rotatie. Fiecare este aruncat la gunoi in fiecare an, la sfarsitul  ciclului vietii. Cata risipa, cata poluare!

Fiecare fabrica hraneste alte fabrici, fiecare fabrica hraneste 100-300-1000 muncitori cu salarii minime. Consumam, vieti umane, munti de fier, munti de energie, reserve de gaz. Poluam in schimb aerul, apa, padurile, ne ucidem incet si sigur curtea in care traim.

Cum spuneam industria auto este doar un exemplu. Producem, schimbam si aruncam telefoane, haine, electronice, filme in alte industrii care fac acelasi lucru. Nevoia asta de bunuri are un sfarsit garantat si sigur: autodistrugere. O inertie fenomenala ne impinge spre sfarsitul inexorabil pe care ni-l meritam din plin, un sfarsit care de la un moment incolo ne va fi salvarea dintr-o groapa in care ne vom fi adancit fara scapare.

Copilului meu ii va fi greu, copilul lui va supravietui, dar ma intreb ce va face stranepotul meu, cum va respira, unde se va adaposti de temperaturi de 50 de grade, unde va gasi apa pe care o va bea?

O ultima reflectie:

Ne trebuie ultimul BMW X3 sau aerul pe care il polueaza el?

Niciun comentariu: