joi, 17 septembrie 2009

Antwerpen Central Station

Gara originala a fost construita intre anii 1895 si 1905. Cladirea de piatra cu sala de asteptare si domul urias a fost ‘desenata’ de Louis Delacenserie iar imensa hala de metal si sticla lunga de 185 de metri si inalta pana la 44 de metri de arhitectul local Clement van Bogaert. Edificiul garii este privita ca una dintre cele mai interesante si reusite cladiri din Blegia din punct de vedere arhitectural fiind gratulata in 2009 de catre jurnalul american Newsweek cu cu locul 4 in topul statiilor de tren din lume.
In 1998 au fost demarate lucrarile pentru adaptarea la trenuri de mare viteza care sa faca legatura cu celelalte gari din Antwerpen si evident cu alte orase. Intreaga lucrare a costat 1,6 miliarde de euro. Primul tren de mare viteza a intrat in gara in 25 martie 2007.
Gara are 14 trasee ordonate pe 4 nivele :
Nivelul +1 : Statia originala cu 6 terminale aranjate in doua grupuri despartite de o deschidere care permite o viziune de ansamblu asupra nivelelor inferioare
Nivelul 0 : Case de bilete si zona comerciala
Nivelul -1 : Situat la 7 metri sub nivelul strazii gazduieste 4 terminale de tren
Nivelul -2 : Situat la 18 metri sub nivelul strazii gazduieste ultimele 4 terminale cu acces la tunelul de sub oras.
Acum oricat de interesante ar fi informatiile, pozele spun cel mai mult pentru ca pe mine m-a impresionat minunatia de beton si otel nu tabelul cu date:

Bine ati venit!
Statia veche Domul

Statia de sticla si otel cu 4 niveluri de sus in jos

Am vazut un univers paralel prin geamul acesta
Personajele cu care v-ati obisnuit: doi miri atipici

Sunt convins ca Antwerpen-ul are lucruri mult mai importante si impresionante de aratat si demonstrat insa nu trebuie ratata si gara centrala pentru ca este cu adevarat coplesitoare.

26 de comentarii:

neli spunea...

Impresionant....

Cristi spunea...

Nici nu iti poti inchipui Neli...

neli spunea...

Ba pot.....iar imaginile postate de tine, intaresc convingerea mea..cum ca ..acolo este o alta civilizatie..o alta lume...unde desi este greu..este si foarte frumos.

Cristi spunea...

Stii care este impresia mea? Ca avionul care ma duce in Belgia este mai degraba o masina care strabate timpul nu spatiul. Crede-ma nu iti poti imagina decat f putin pentru ca farmecul nu vine din cladiri ci este dat de oameni.

Cristi spunea...

Farmecul vine si din tine pentru ca te schimbi, devii mai iubitor si mai rabdator, mai zambitor si mai atent.

Anne spunea...

este incantator de frumos..vreau si eu :)

Cristi spunea...

Ia uite, avem vizitatori. Pai veniti cu totii si facem aici o mica Romanie ce naiba. Va astept...:)

neli spunea...

Nu spune asta de doua ori....:)

Cristi spunea...

:))))) Imi place versul lui Puia, "Europa credea ca venim s-o vizitam, surpriza noi suntem aici s-o invadam". Prin octombrie se organizeaza o intalnire romaneasca aici in zona. Vreau sa ma duc sa vad cine sunt romanii de langa mine.

deea spunea...

Totul are un farmec aparte in fotografii...mi se pare interesant si unghiul din care le-ai facut...lipseste doar sampania de bun venit:D

Cristi spunea...

Merci Deea, fac si eu foto cum stiu mai bine. Cum am spus nu am pretentia ca ma pricep dar clar ma magulesti. Cum, nu se vede sampania, inseamna ca am uitat sa pun fotografia cea mai importanta :D

deea spunea...

hai sa te iertam ca ai uitat foto cea mai importanta...doar ai postat poze frumoase:P

Cristi spunea...

Sarumana pentru intelegere. Drept pedeapsa ma oblig sa beau sticla de sampanie:D

deea spunea...

nuuu...nimic din obligatie, doar daca iti face placere si oblig e cu ghilimele;))

Anonim spunea...

Buna dupa multa vreme. Dupa ceva timp revin sa imi respect promisiunea,care de fapt este o plecere, de a te citi. Mi-ar place ca timpul sa imi permita sa fac asta mai des, dar din pacate inca in Romania primordiala este munca si nu oricare munca cea multa si prost platita. Am citi tot fara rasuflare. Ce sa zic, impresionant. Tu esti impresionant, ceea ce traiesti este impresionant, ceea ce ne impartasesti cu atat drag este impresionant. Ma aplec cu respect in fata a ceea ce este pur, clar, frumos, real si transparent.

Cristi spunea...

Deea, ma oblig cu placere sa beau sampania
Anonim, multumesc ca citesti cu atata pasiune. Mda Romania cu relele si foarte relele ei, sunt sigur ca sunt si bune nu vreau sa fiu chiar asa negativist. Ma coplesesti cu laudele. Nu stiu daca le merit. Pot sa fiu insa de acord ca traiesc un vis frumos.

oana preda spunea...

Hello!Am vazut pozele si tot ce ati mai vazut in acea zi si este intr-adevar impresionant..
O alta lume...pe care sper sa o descopar si eu la un moment dat..

C spunea...

ce frumoooooos:). Vreau si eu :P

Cristi spunea...

Buna Oana, da a fost o zi deosebita. Sigur, te asteptam cu drag aici!

Cristi spunea...

Aoleu Cris pai ne vedem la aeroport vineri:D.

Anne spunea...

Vin si eu, vin si eu..sau stai, sa fiu oare in plus :D?

Cristi spunea...

:)))))) Bun asa!

astharte spunea...

Draga vecine... de tara, din pacate,la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lui octombrie, ne vom lua zborul catre est, catre tara...
Daca as mai fi stat, as fi venit si eu la intalnirea cu romanii din Belgia. Cine stie, poate intr-un an, doi, trei, cum o vrea Dumnezeu, poate ca vom poposi si noi pe-acolo, pe la tine.:)
Culmea, visez de ceva vreme ca am o casa in Belgia, si nu in Olanda unde stau de un an!!! Poate visul va deveni realitate, mai stii? :)
Cat despre gara din Antwerpen, am vazut-o si eu, am fost acolo si am ramas placut impresionata de ea, e cea mai frumoasa gara pe care am vazut-o eu pana acum, cu totul deosebita.

Cristi spunea...

Buna Astharte, imi pare rau ca pleci ce pot sa zic. Sunt tare curios daca intr-un an mai sunt aici dar viata iti ofera numai surprize. Gara din Antwerpen este fantastica intr-adevar.

Anonim spunea...

breee..e mare intalnire si io nu stiu? Pai,vine si nenea,se poate,cica se da sampanie moca,nu?....pe cand marea intalnire? Gara,ca de altfel tot Anver`ul...e sublima,e curata,moderna,cocheta.Zau ca ma simt ca acasa cand vad pozele,zici ca`i Gara de Nord a noastra,nu? (acum urma o moaca zambareaţa )

Cristi spunea...

:)))))Aoleu unde va culc pe toti! Sper ca nu stati prea mult, ca noi "belgienii" va primim in casa va dam un pahar de apa si apoi va invitam sa vizitati locurile turistice, ca aveti multe de vazut:)))