marți, 6 decembrie 2016

Viena - drum, experiente

  Ne-am intors de la Viena zilele trecute, dintr-un concediu de 5 zile (drum auto inclus) facut cu ocazia "marelui" liber de 1 Decembrie. Asa pe scurt, legat de drum: 14 ore/sens, 1070x2 km. Am constat cu placuta surprindere ca autostrada facuta la noi este relativ lunga, ca face legatura directa cu ungurii. Neplacut a fost calareala romaneasca de la intrarea pe autostrada la unguri pana la celebrul Parndorf, unde s-au oprit 90% dintre conationali. Pe restul de 20% :), i-am auzit vorbind romaneste la fiecare colt in Viena. Aici nu vorbesc de cersetori (erau si din astia slava domnului), ci vorbesc despre turisti si despre lucratori cinstiti dintre-ai nostri.
   Odata ajunsi la Viena ne-am cazat la un hotel decent si ne-am luat in aceeasi seara portia din traditionalul snitzel vienez in efectiv prima bodega intalnita in cale.
    Zilele care au urmat, trei la numar, am cutreierat minunea care se numeste Viena in lung si-n lat, pe jos, cu metrou, tranvai, autobuz siiii Hop on Hop off (autobuz turistic supraetajat). Ce am remarcat neindoios sunt cladirile vechi absolut impresionante si bine intretinute, targurile de Craciun care se gasesc organizate in fiecare piata mai mare si bineinteles civilizatia rece dintr-o metropola europeana vorbitoare de limba germana. 
    Preturile din targuri la ''consumabile'' gen vin la pahar sau wurst mi s-au parut cam mari dar cred ca am plecat de acasa cu o asteptare gresita.
   Ca si pont/alegere trebuie spus ca in cazul deplasarii cu masina vei plati in situatia in care nu ai noroc de loc de parcare gratuit (cred ca destul de rar in centru) 15-25 euro in fc de parcare. Din punct de vedere transport/vizite la muzee este de spus ca exista mai multe categorii de abonamente pe 1-3 zile si chiar mai mult: abonament de transport pe toate liniile cu si fara reduceri de intrare la puncte de vizitat, abonamente de vizitat gratuit a oricarui punct de atractie cu sau fara transport (Viena Pass). De spus ca acestea din urma sunt mult mai scumpe insa la fel trebuie spus ca o intrare la un muzeu costa intre 12 si 20 de euro si daca vezi mai multe pe zi se aduna. 

Cladiri in Viena


Strazile luminate de vitrinePalatul Albertina


Primaria?! Da, stiu, primaria.

Roata de la Prater

Palatul Belvedere


Shonbrunn

   Nu pot sa spun ca austriecii sunt gazde primitoare dar a fost impresionant ce ne-au aratat si ce-au construit (caldiri si civilizatie) in atatia ani de existenta.
   De vizitat vara cica gradinile si parcurile sunt de vis si iarna in timpul sarbatorilor.

Niciun comentariu: