sâmbătă, 12 martie 2011

"Civilizatie" belgiana si ...concluzii romanesti

Imi este greu sa incep comparatia Belgia-Romania, sau analiza ”civilizatiei” belgiene, nu pentru ca nu as avea atatea de spus ci pentru ca nu stiu ce as vrea sa iasa la sfarsit. Scriind fara un plan de start dar dorind sa redau experienta mea belgiana, iata ce a iesit:

Vazut din Romania vest-ul pare civilizat, nu primitor dar civilizat. Acelasi vest pare bogat si risipitor intr-un fel, aruncand lucruri folositoare sau la prêt de nimic. Hai sa le luam pe rand:

Ce inseamna de fapt civilizatie? Civilizatia este definita de un set de reguli si legi de mai multe tipuri, impuse si aplicate. Din punct de vedere strict legal sa spunem, aici in vest, legislatia este intr-adevar aplicata si fiecare membru al sistemului trebuie sa incadreze, altfel trebuie sa plateasca si este costisitor pe toate planurile. Nu trebuie sa credem ca vesticii sunt adeptii regulilor ci doar sunt ingraditi eficient de ele. Desigur ca dupa 50 de ani de respectat reguli exista un anumit reflex si exercitiu dar nu ceva exagerat. Hai sa zicem ca la o simpla comparatie Belgia-Romania avem déjà vreo 2-0.

Daca vorbim de bun-simt si maniere, despre ajutorare si alte atribute mai degraba umane lucrurile déjà se complica, asta si pentru ca sunt detalii care nu pot fi masurate obiectiv foarte bine. Manierele sunt o caracteristica ce masurata la acelasi nivel de educatie avantajeaza de data aceasta pe romani. Bunul simt este un caz la care sincer nu as putea sa inclin balanta pentru ca poti intalni frecvent in Belgia atat oameni care iti zambesc pe strada sau in magazine cat si care dau peste tine pe trotuar si nici macar nu au tendinta de a-si cere scuze. Pe sosea lucurile se schimba complet pentru ca oamenii circula foarte lejer si nu ezita sa-ti dea prioritate si sa-ti faca loc, la acest capitol belgienii surclasandu-ne net. Apropos de asta, stiati ca se poate sofa fara claxon?! Daca vorbim de ajutor reciproc vorbim despre oameni, cam la fel ca si la noi. Ca si concluzie as zice 1-0 pentru ei, nu mai mult pentru ca nu merita chiar daca pe sosea sunt foarte draguti si in general iti zambesc pe unde te prind.

Vorbind despre siguranta fizica si a bunurilor la vedere(furturi) Belgia este din nou peste Romania cu toate ca Flandra unde locuiesc/muncesc eu este total diferita de Valonia(partea vorbitoare de franceza) care este mai “animata” la acest capitol. Aici nu te vei simti in nesiguranta intr-un bar, poate doar in anumite zone din marile metropole ca Bruxelles sau Antwerpen dar acolo nu vei intalni belgieni ci marocani si alte neamuri aliene. Oricum, Belgia-Romania 1-0.

Luand in calcul si capitolul relatii umane, prietenii, relatii extra serviciu, calitatea timpului liber cred ca este singurul capitol la care ii devansam complet in sensul bun al cuvantului. Cred ca suntem mult mai calzi si prietenosi. Ca o observatie personala, este destul de greu sa intri in grupurile de belgieni pentru ca ele se formeaza la adolescenta, avand la baza grupurile educationale sau locale din care evident ca noi romanii lipsim. De asemnea vorbind la modul general, prieteniile apar peste tot chiar daca se leaga mai greu si parca necesita mai multa rabdare si mai mult timp, pe de alta parte la belgieni par mai dezinteresate decat la romani. Totusi de data asta, Belgia-Romania 0-2.

Avutia este un lucru relativ in Belgia, iar cineva imi spunea ca tendinta este de nivelare a valorilor spre un nivel de viata mediu acceptabil pentru toti dar care demotiveaza sau defavorizeaza destul de mult varfurile. Asa ca belgienii in marea lor majoritate au o situatie materiala multumitoare, protectia lor sociala favorizand dezinteresul pentru munca. Pe de alta parte daca vrei sa urci scara sociala vei avea destul de mult de dat din coate. Nu vorbim in nici un caz de risipa, de fapt cred ca belgienii sunt aproximativ la fel de calculati ca noi doar ca isi permit mai multe si nu sunt visatori.

Desigur ca “civilizatia” se bazeaza si pe infrastructura dar nu cred ca este un subiect de luat in seama din cel putin doua motive: 1. Ar fii o infrangere catastrofala pentru romani 2. Aici vorbesc despre oameni si nu despre betoane.

Politic vorbind Belgia este o insula de conflicte, tocmai ea, capitala Europei. Flandra si Valonia isi disputa suprematia si incearca sa-si impuna interesele déjà de cateva luni bune, mentinand o stare de nesiguranta politica datorita faptului ca nu ajung la un numitor comun in privinta guvernului federal. Astfel Belgia a reusit sa doboare recordul mondial detinut in prealabil de Irak, fiind tara cu cea mai lunga perioada fara guvern ales. Felicitari!

Concluzionand la tot ce am spus mai sus nu am sa notez scorul final pentru ca nu acesta este scopul, ci am sa descriu Belgia si belgienii asa cum “o” si “ii” vad eu prin ochii unuia care nu este nici pe departe psiholog sau fin observator si nici nu se crede obiectiv fiind constient ca nu a vazut decat o mica parte din tara asta si a cunoscut doar cel mult jumatate din locuitori (cu valonii nu am avut relatii care sa pot insemna o reala experienta).

Belgia este o tara deosebita, cu multe oportinitati din cele mai diferite, locuita de un popor interesant si frumos cu caracter totusi nordic pe care il invidiez pentru liniste si stabilitate, dar care nu stie sa-si traiasca viata in tinerete, recuperand infinit la varste mai tarzii. Sunt oameni intre oameni ca peste tot, ciudati si prietenosi deopotriva, parca mai putin rai, poate si datorita faptului ca nu au problema zilei de maine dar nici nu sunt cramponati in vise de marire inutile. Cine va veni aici ca si turist sau “locuitor” va gasi si zambete si raceala, va fii marginalizat si ignorat sau dimpotriva acceptat pur si simplu ca om.

2 comentarii:

Anonim spunea...

" ce frumoasa ar fi Belgia fara tine"

Cristi spunea...

Cine stie anonim..., cine stie:)))